Panhard


Een merk met historieDe firma Panhard behoorde niet alleen tot de oudste automobiel producten van de wereld, maar ook tot de origineelste. Ze bouwden zowel grote als kleine auto's, sport- en racewagens, maar ook grote luxe sleeën, eventueel met schuivenmotoren. Na de oorlog kwam Panhard met een, aan de markt aangepaste, kleine wagen die desondanks tot grote prestaties in staat was.

In 1955 kwam de firma echter in financiële moeilijkheden en werd het door Citroën opgeslokt. Direct na de fusie Panhrd-Citroën nam Citroën Nederland de verkoop van Panhards professioneel en voortvarend ter hand. De chef monteurs kregen bijscholing in Amsterdam, elke dealer kreeg een set Panhard speciaal gereedschap en een werkplaats handboek. Een agressieve reclamecampagne werd gestart, ontworpen door de net bij Citroën aangenomen Karel Suyling, die later grote faam zou vergaren met zijn eigenzinnige ontwerpen.

In 1967 stopte Citroën echter met de productie van Panhar personenwagens. Hiermee kwam abrupt een einde aan een indrukwekkend Panhard tijdperk.

Bron: Panhardclub.nl